Matija Krečič – violina | Tangostory

Matija Krečič – violina

Violinist in skladatelj Matija Krečič je leta 2015 zaključil študij violine (prof. Fister) in kompozicije (prof. Stingl) na Deželnem Konservatoriju v Celovcu.

Aktivno sodeluje z Magnificom, Tomažem Hostnikom, skupinama Momento Cigano in Tango Story v preteklosti pa tudi s skupino Terrafolk, z Galom in Severo Gjurin, Mar Djangom, Skarabejem, Orkestrado… Sodeluje tudi z vidnimi jazzovskimi glasbeniki in zasedbami – P’Jays, Marko Črnčec, Žan Tetičkovič. Napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov ter gledaliških predstav (Lutkovno gledališče Maribor, SNG Drama Maribor). Je avtor orkestrskih priredb Magnificove glasbe za film “Montevideo, vidimo se!” režiserja Dragana Bjelogrlića. Ustvaril je dve glasbeni podobi prvega programa TV Slovenija (2016, 2017-). Na festivalu Slovenska popevka 2018 je prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo priredbo. V postprodukciji je celovečerni film “Inventura” režiserja Darka Sinka, za katerega je napisal izvirno glasbo.

Je izjemno dejaven aranžer, kot skladatelj pa sodeluje z več slovenskimi solisti in zasedbami: Mate Bekavac, Bernarda Fink, Tanja Sonc, Jan Gričar, Ensemble Janus Atelier, MD7, Duo Furioso, Carpe Artem, Metabonma, Simfonični orkester Cantabile, Ingenium Ensemble, APZ Tone Tomšič, Ljubljanski Madrigalisti… Doslej sta izšli dve plošči z njegovo avtorsko glasbo: “Architexture” (Janus Atelier, 2014) ter “Cut / Rez” (ZKP RTV Slovenija, 2020).

Matija Krečič je član društva slovenskih skladateljev in soustanovitelj glasbenega društva Janus Atelier.