Matija Krečič – violina | Tangostory

Matija Krečič – violina

Violinist in skladatelj Matija Krečič se je rodil leta 1988 v Ljubljani. Svoje glasbeno izobraževanje je pričel z osmimi leti na glasbeni šoli Vič-Rudnik. Leta 2015 je zaključujil študij violine (prof. Fister) in kompozicije (prof. Stingl) na Deželnem Konservatoriju v Celovcu.
 
Leta 2005 je pri še ne dopolnjenih sedemnajstih letih skupaj s pianistom Gašperjem  Banovcem posnel ploščo vencev slovenskih ljudskih pesmi, ki je v celoti njuno avtorsko delo.
 
Med leti 2008 in 2011 je aktivno sodeloval s skupino Terrafolk – bil je član Terrafolk produkcije in Simboličnega orkestra. Za te zasedbe je tudi komponiral in aranžiral. Igral je v triu Cv:B:K, s katerim je decembra 2010 napisal in posnel glasbo za risanko »Biba Malčka in božična zmešnjava«. Aktivno sodeluje z Magnificom, Simboličnim orkestrom, Katarino Juvančič in Dejanom Lapanjo ter s skupinama Mar Django in Momento Cigano, v preteklosti pa tudi z Galom in Severo Gjurin, Orkestrado in Escape kvartetom. Napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov, eden je bil septembra 2012 predstavljen tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Leta 2013 je kot aranžer in violinist sodeloval v oddajah “Kdo si upa na večerjo?” ter “Zaigraj še enkrat, sam!” v produkciji RTV Slovenija. V tem letu je napisal tudi nekaj simfoničnih aranžmajev za Magnifica, Gala Gjurina in skupino Siddharta. Je avtor orkestralnih priredb Magnificove glasbe za film “Montevideo, vidimo se” režiserja Dragana Bjelogrlića. V januarju 2014 je bil gost lutkovnega gledališča Maribor, kjer je za predstavo “Praktični nasveti za pridne otroke” napisal in izvajal glasbo. Novembra 2014 je izšla njegova prva samostojna avtorska plošča “Architexture”, ki vsebuje glasbo za godalne inštrumente.
 
Skladateljski opus Matije Krečiča zajema solistično, komorno in orkestrsko glasbo (vokalno in instrumentalno). Kot skladatelj je sodeloval in sodeluje z več slovenskimi zasedbami: Ingenium Ensemble, Slovenski oktet, Ljubljanski Madrigalisti, APZ Alojzij Mav, Celjski komorni zbor, PAZ Vinko Vodopivec, Mladi ljubljanski solisti, Tamburjaši, Simfonični orkester Domžale-Kamnik, Nika Švarc, Elisabeth Wöhrer in Davorin Mori…
 
Matija Krečič je soustanovitelj glasbene založbe Janus Atelier, ki je pričela z delovanjem junija 2013, od tedaj pa izdala 4 notne izdaje in zgoščenko.
 
Za svoje glasbeno udejstvovanje ni bil nikoli nagrajen niti kaznovan.