Marko Hatlak – harmonika | Tangostory

MARKO HATLAK – HARMONIKA

Marko Hatlak je končal Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani ter se na študij koncertne harmonike odpravil v Nemčijo, kjer je diplomiral pri priznanem profesorju Ivanu Kovalu na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju. Zaradi želje po nadgradnji svojega dela je šolanje nadaljeval s podiplomskim študijem na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu pri izjemnem profesorju Stefanu Hussongu, kjer je opravil umetniško ter kasneje še koncertno diplomo.

Njegov repertoar zavzema izvajanje baročne, renesančne in sodobne glasbe, saj je interpretacija klasične glasbe tisti testament, h kateremu se vedno znova vrača, ga raziskuje in se vanj poglablja. Ob solističnem koncertiranju nastopa v duetu s priznano violončelisko Karmen Pečar in drugimi, priznanimi slovenskimi glasbeniki.  Protiutež intelektualnemu raziskovanju predstavlja v Hatlakovem delu izvajanje tango glasbe, skozi katero lahko najočitneje izrazi svojo bit – strastno iskanje poti onkraj sebe, preko svojih zmožnosti in zmožnosti svojega instrumenta. Kot ustanovitelj in umetniški vodja deluje v skupini Funtango, s katero izvajajo predvsem dela Astorja Piazzole, sodeluje pa tudi v projektu Tango Story  s svetovno priznanim violinistom Stefanom Milenkovićem. tudi v projektu ArsTango s svetovno priznanim violinistom Stefanom Milenkovićem. Kot dolgoletni član deluje v skupini Terrafolk, posveča pa se tudi preostalim umentiškim projektom, od gledališke do filmske umetnosti.

V minulih letih je koncertiral v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Angliji, Hrvaški, Švedski, Češki, Bosni in hercegovini in na vseh velikih domačih odrih. Predstavil se je z orkestrom Moskovske filharmonije, Big bandom RTV Slovenija, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s Carmino Slovenico in na odmevnih samostojnih recitalih.