Luka Herman Gaiser – kontrabas | Tangostory

LUKA HERMAN GAISER – CONTRABASS

Rojen 3.6.1983 na Ptuju (Slovenija). Je študent glasbenega konservatorija v avstrijskem Celovcu, kjer je v letu 2010 diplomiral iz smeri jazz kontrabas, nadaljuje pa s smerjo IGP (Instrumental Pädagogik). S svojo glasbeno potjo je začel v svojih poznih najstniških letih- najprej kot e-basist v rock bandu Popcorn, Traffic Jam in drugih, v jazz pa ga je popeljal kitarist Samo Šalamon, pri katerem se je začel tudi strokovno izobraževati. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih na Celovški glasbeni konservatorij mu je v roke prišel kontrabas, kateremu se je začel tudi vse bolj posvečati.

V preteklosti je sodeloval s številnimi glasbenimi zasedbami in glasbeniki, kot so Wellblott, Siti Hlapci, Essaouira project, Samo Šalamon, Igor Bezget, Goran Alachki, Jen Paches, Big Band Ptuj, Marko Grobler, Marko Hatlak, Martin Belič, Bernd Reiter  in mnogi drugi. Sodeloval je tudi v vidnejših projektih, kot so Petra Genetrix (glasb.gledališka predstava), Arabeskas (glasb.-plesna predstava), Hair (musical, s katerimi je gostoval v ZDA), itd.

Danes redno deluje v jazz bandih (npr. Kontraglas, Vid Jamnik kvartet) v godalnem duu New Paris (z violinistko Doris Šegula), Zgodba o tangu (Stefan Milenkovič, Marko Hatlak) ter drugih glasbenih zasedbah (vokalna zasedba Voxarsana, band z avstrijsko pevko Sigrid Gerger in pianistom Robom Bargadom, z Bilbi, pop zasedba Black Coffe,….).

V letu 2010 je začel poučevati tudi bas kitaro in kontrabas na jazz oddelku na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, lani pa tudi na jazz oddelku Konservatorija za glasbo v Mariboru. Že prej in še danes pa svoje znanje predaja naprej na CID-Ptuj.