BORUT ZAGORANSKI – HARMONIKA | Tangostory

BORUT ZAGORANSKI – HARMONIKA

Borut Zagoranski je dobitnik prestižne nagrade »The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award 2006«. Leta 1998 je bil finalist tekmovanja ˝Eurovision Grand Prix for Young Mu
sicians˝ na Dunaju, kot predstavnik Republike Slovenije. Je udeleženec in nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj za harmoniko.
 
Diplomiral je leta 2002 na instrumentalnem oddelku na Filozofski fakulteti v Pulju (Hrvaška). Leta 2002 je prejel Rektorjevo nagrado Univerze v Reki, kot najboljši študent Filozofske fakultete v Pulju. Leta 2006 je končal podiplomski študij na sloviti Royal Academy of Music v Londonu. Za njegov zaključni koncert dodeljen mu je najprestižnejši certifikat akademije za koncertno dejavnost „ Royal Academy of Music Diploma“ . Učil se je pri Slavku Magdiču in Ownu Murrayu, ter se istočasno izpopolnjeval pri drugih eminentnih glasbenikih in pedagogih harmonike.
 
 
Nastopal je na uglednih mednarodnih festivalih  kot so ISCM World Days of Music, ISCM Musica Danubiana, Aldeburgh festival, Norfolk & Norwich festival, Glasbeni September.Igral je z orkestri ORF Symphony orchestra , London Sinfonietta, Slovenska filharmonija. Sodeloval je z glasbeniki in dirigenti kot so Dennis Russell Davies, Lalo Schifrin, Pablo Zinger ter igral v znamenitih dvoranah kot so Wigmore Hall  v Londonu, Konzerthause  na Dunaju in Berlinu, Benaroya Hall v Seattlu.
 
 
Borut Zagoranski nastopa kot solist, v različnih komornih skupinah ter orkestrih v Sloveniji in tujini. Je član strokovnih komisij na tekmovanjih za harmoniko. Od leta 2014 je pridružen član Royal Academy of Music u Londonu (Associate of Royal Academy of Music).  Predava kot izredni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljana in Akademiji za glasbo Univerze Juraj Dobrila v Puli, Hrvaška.