Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar – ples | Tangostory

Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar – ples

Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar – 25 let objema…
 
BA Tango sta Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar – člana mednarodnega združenja AMBCTA (Asociacion de Maestros, Bailarines y Coreografos de Tango Argentino), svetovna prvaka, predavatelja na Akademiji za ples ter so-ustanovitelja Tango Art Lab-a.
 
Sta mednarodno priznana plesalca, koreografa in pedagoga, ki sta svoje poslanstvo našla v argentinskemu tangu že leta 1996, kar ju verjetno v slovenskem prostoru postavlja v pozicijo najstarejšega aktivnega plesnega para na odrskih deskah. S svojim plesom, umetniškim delom in tudi poučevanjem sta se predstavila v tujini (Nemčiji, Poljski, Kitajski, Južni Afriki, ZDA, Argentini itd.), v njunem plesnem studiu pa so se učili plesalci iz Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Poljske, Velike Britanije, Avstralije in tudi Argentine.
 
Da ju cenijo tudi v Buenos Airesu dokazuje osebno povabilo na V. Mednarodni festival tanga mesta Buenos Aires leta 2003, kjer sta s svojimi nastopi navdušila argentinsko publiko in argentinske medije.
 
“Bilo je kot v sanjah – pred nama je čakala dolga vrsta ljudi iz publike in novinarjev, da bi nama čestitala oziroma imela intervju…večina ni verjela, da nisva Argentinca…”.
 
O njima sta pisala dva največja dnevnika v Argentini, Clarin in La nacion, povabili so jih tudi na svojo nacionalno televizijo. Leta 2010 je bila njuna avtorska predstava, tango koreodrama Harmonia, povabljena na Festival Cambalache (Festival de Teatro, Danza y Tango), kjer je prejela zelo dobro kritiko, objavljeno v dnevniku Clarin, v istem dnevniku pa je bil objavljen tudi njun intervju. V prestolnico argentinskega tanga sta se ponovno vrnila junija 2016, kjer sta v enem izmed najprestižnejših prizorišč, Centro Cultural Kirchner v štirih urah razprodala uprizoritev svojega umetniškega dela – transmedijske predstave “Othello – Shakespeare in Tango”, ki je nastajala v sodelovanju s priznanimi slovenskimi in tujimi umetniki, med drugim z argentinskim režiserjem Albertom Goldbergom.
 
Ob tem je veleposlaništvo Republike Slovenije v Argentini zapisalo:
"Nastop se uvršča v »Mesec Slovenije v Buenos Airesu«, v katerem se Slovenija ob 25. obletnici neodvisnosti argentinski publiki predstavlja kot moderna, prodorna in kulturno raznolika država. Predstava v produkciji Zavoda BA je s svojo inovativnostjo eden osrednjih kulturnih predstavnikov. Sodelovanje Alberta Goldberga, ki je skupaj z Blažem Bertoncljem režiral predstavo, je hkrati simbol tesnih vezi med slovenskimi in argentinskimi umetniki."
 
Njuno delovanje pa presega okvirje le argentinskega tanga kot žive kulturne dediščine UNESCA. Njun pogled se preko raziskav kinetične komunikacije in gibalnega vokabularja tanga odseva v strokovnih objavah in raziskavah, kot na primer “Tango kot preventiva padcev v tretjem življenjskem obdobju”, v sodelovanju z mag. Barbaro Pukart.
 
V oktobru 2021 je predvidena premiera njunega najnovejšega umetniškega dela z naslovom: “1+1=25 ali zakaj bi morali vsi politiki plesati tango”, kjer se v “duo-drami” skozi avtobiografsko zgodbo in naivne oči plesnega para z večletnimi izkušnjami poučevanja
ko-kreacije in soodvisnosti sprašujeta o nerazumljivem svetu konfliktov, oziroma zakaj je v sedanjem svetu še vedno eno od vodilnih filozofskih del politikov ter drugih vodilnih Sun Cujeva “Umetnost Vojne” namesto plesanja argentinskega tanga.
 
Na koncu lahko njun 25. letni opus povzamemo z izjavo: “Spoštujeva dediščino argentinskega tanga, vendar se ne omujejujeva z njegovo tradicijo.” kar se odseva v njunem razmišljanju, delu, ter tudi današnji uprizoritvi.